Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym - Krok Po Kroku

Iwona
Desery
28.10.2016 19:22
Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym - Krok Po Kroku

Ciasto 1 szkl wody (200 ml) 1 szkl mąki (170 g) 100 gr masła/margaryny 1 łyżeczka cukru 4-5 jajek Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru 2 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % Polewa czekoladowa 100 g czekolady deserowej/mlecznej + 2 łyżki masła ( około 50 g ) Źródło inspiracji na krem Tutaj Są małe, ale jakże pyszne :) 2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. 4. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy eklerki w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia ! Na koniec polewamy czekoladą ( czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek masła ) Smacznego !!! 5. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. 6. Do gotującego sie mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Po 5 jajku sprawdzamy znów ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka.gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/10/mini-eklerki-z-delikatnym-kremem.html