Roladki Schabowe

Iwona
Obiad
28.11.2017 17:42
Roladki Schabowe

roladki podaje zazwyczaj z ziemniakami, sosem i kiszonym ogórkiem ;) Składniki dla dwóch osób: - 2 duże plastry schabu - 3 łyżki pokrojonej w kostkę kiełbaski - 1/3 główki cebuli pokrojonej w grubsze piórka - ewentualnie parę paseczków sera żółtego - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - 1/3 główki cebuli - 2 łyżki mąki do obtoczenia rolad - olej do obsmażenia rolad Na sos: - około 2 szkl wody - 1/2 korzenia pietruszki - 2 listki laurowe - około 30 g masła - 1 czubata łyżka mąki - 2-3 łyżki śmietanki 30 % Mięso cienko rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem, smarujemy musztardą i układamy kolejno, cebulkę i kiełbaskę i ewent. Do kubka odlewamy z 2 chochelki wody z pod rolad, mieszamy z zasmażką i wlewamy do gotującego się sosu (ja powiem tak, że raz mi wychodzi zasmażka, a raz nie. Dzisiaj zrobiłam za bladą, ale ważne że sosik się zagęścił i był bardzo smaczny) Rolady wraz z sosem gotujemy około 1 i 1/2 godziny. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy na złoty kolor pamiętając o tym aby cały czas mieszać mąkę bo może się przypalić ! Roladki Schabowe Raz lub dwa razy w miesiącu pojawia się u nas taki obiad i jest on prawie zawsze w niedziele.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/11/roladki-schabowe.html