Składniki: na ciasto kruche: - 150 g mąki - 100 g masła - 50 g cukru pudru - 2 żółtka - szczypta soli do dekoracji: - biała masa cukrowa - czekoladowe jajeczka (kilka) - lukier - 3 kostki czekolady - całe migdały - łyżka czerwonego dżemu - czarny pisak cukierniczy Jajeczka od dołu posmarować lukrem i przykleić po jednym na środku okrągłego ciastka (kilka ciastek odłożyć). Wycisnąć czekoladę na ciastka z połówkami jajek, tak, żeby wyglądały jak nogi pająka. Część jajeczek czekoladowych przekroić na pół, reszcie odkroić z jednej strony piętki tak, żeby mogły stabilnie stać. Mniejsze kółeczka z masy cukrowej przykleić lukrem do reszty okrągłych ciasteczek i pisakiem narysować na nich pajęczynę. Ale córeczce tak marzyły się ciasteczka duszki, że postanowiłam jej zrobić miłą niespodziankę i upiekłam dla niej takie straszne ciastka. Paluchy najlepiej piec na osobnej blaszce, bo będą się piekły dłużej niż cienkie ciastka. Większe nałożyć na ciastka z dużymi kawałkami jajeczek formując duszki. Z masy cukrowej wyciąć też kształt mumii i przykleić do ciastka. Owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Na jednym końcu położyć trochę dżemu i wcisnąć migdał.