Jeśli oglądacie Wspaniałe Stulecie i zastanawialiście się, czym jest lokma - zagadka została właśnie rozwiązana :) SKŁADNIKI 3 szklanki pszennej mąki 1 łyżeczka drożdży 2 łyżki stopionego masła szczypta soli 3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 szklanki oleju ciepła woda przegotowana cynamon PRZYGOTOWANIE W misce rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody. W rondlu rozpuszczamy resztę cukru w 3 szklankach wody i gotujemy przez około 15-20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Z ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na rozgrzany olej do zrumienienia. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto dodając po łyżce ciepłej wody (ilość według potrzeby). Gotowe oprószamy cynamonem i od razu podajemy, gdyż najlepsza jest jeszcze ciepła lokma.