Składniki
150 g sezamu
3 łyżki oliwy
240 g ciecierzycy
2 ząbki czosnku
2 łyżki cytryny
2 łyżeczki pasty tahini
W tym przepisie sami wykonujemy pastę tahini. Można ją również kupić gotową w sklepie.
Przepis
Sezam wsypujemy na rozgrzaną patelnie, następnie prażymy go przez około 3 minutycały czas mieszając.
Po uprażeniu sezamu należy go zblendować.
Do zblendowanego sezamu dodajemy 2-3 łyżki oliwy.
Ponownie blendujemy nasz sezam, aż powstanie jednolita masa. Jeśli nasza masa jest za sucha należy dodać więcej oliwy.Całość przelewamy do pojemnika. Pasta sezamowa, która powstała nosi również nazwę tahini.Możecie kupić ją już gotową, bądź wykonać samemu w domu.
Do blendera wsypujemy ciecierzycę, dodajemy suszone pomidory, dwa ząbki czosnku oraz sok z cytryny, oraz 3 łyżeczki pasty tahini. Całość dokładnie blendujemy. I gotowe :)
Naszą pastę możemy doprawić dodatkowo solą, ale to już indywidualna kwestia ;) Hummus najlepiej podawać z krakersami oraz świeżymi warzywami.