Bananowy pudding - deser

Ewelina
Przepisy
04.02.2014 10:51
Bananowy pudding - deser

Przepis

Składniki na około 5-6 porcji:

4 dojrzałe banany

2 żółtka

1/2 kostki masła

2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru pudru

1/3 szklanki mąki (użyłam tortowej)

1 laska wanilii

1 łyżka soku z cytryny

250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%

kilka biszkoptów do ozdoby

1. Do żółtek dodać cukier puder i mąkę. Utrzeć mikserem, powstanie kruszonka. Wlać stopniowo 1/2 szklanki zimnego mleka, ciągle ucierając, aż powstanie jednolita masa.

2. Resztę mleka podgrzać z masłem i miąższem wanilii (nie gotować). Gorące mleko wylać powoli do żółtkowej masy, ciągle mieszając.

3. Masę przełożyć do rondelka i podgrzewać, intensywnie mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i ostudzić.

4. Śmietankę ubić na sztywno.

5. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Połowę bananów wymieszać ze śmietanką.

6. W szklanych miseczkach lub pucharkach układać warstwami krem waniliowy, banany i śmietankę. Wierzch ozdobić biszkoptami.