Czy wiesz, że płatki z mlekiem to ulubione śniadanie Polaków?
Statystycznie zjadamy ok 1 kg płatków na osobę rocznie.
Warto jednak chwilę się zastanowić nad jakością oferowanych nam produktów.
Możemy wyróżnić trzy rodzaje płatków śniadaniowych.
Musli – czyli mieszanka płatków owsianych, żytnich, pszennych z dodatkiem owoców, nasion i orzechów. Taka mieszanka zapewni nam odpowiednią ilość dostarczonych witamin.
Czekoladowe kuleczki, krążki w miodzie itp – praktycznie bez wartości za to z bardzo dużą zawartością cukru.
Płatki kukurydziane – czyli ziarenka kukurydzy poddane obróbce. Chyba najbardziej popularne.
Co należy sprawdzać?
Zawsze czytaj co jest napisane na opakowaniu.
Często producenci piszą o kaloriach zawartych w 30 gramach produktu, a nie w 100 gramach jak na większości produktów. Nie daj się na to złapać!
Często w płatkach typu kuleczki czekoladowe itp jest ogromna ilość cukru – nawet 30 g cukru na 100 g płatków! Należy szukać tych co mają tego cukru najmniej!
Sprawdzaj również jaka jest zawartość błonnika w płatkach które kupujesz – im jest go więcej tym lepiej.
Jeżeli codziennie na śniadanie jesz kolorowe płatki z mlekiem to musisz wiedzieć, że to nie jest FIT.
Dla porównania cheeseburger zawiera ok 280 kcal, średnia pizza ok 350 kcal, a śniadanie składające się ze szklanki mleka i 10 łyżek np czekoladowych kulek – ponad 400 kcal!
Nie daj się również złapać na napisy na opakowaniach!
Po sprawdzeniu składu okazuje się, że płatki super fit wcale nie są fit, a kuleczki ekstra slim również nie mają nic wspólnego z hasłem na opakowaniu.
Zawsze sprawdzajcie skład :)