🙂 Kuskus z brokułem i parmezanem Składniki Dla dwóch osób: - 1 szklanka kuskusu, - 1 brokuł, - 1 szalotka, - 1 szklanka mleka, - 1 łyżka masła, - 1 łyżka mąki, - 3/4 szklanki startego parmezanu, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, - 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii, - sól, - pieprz. Można je podać jako dodatek (wtedy składniki wystarczą na co najmniej 4 osoby), albo jako danie główne dla dwóch osób. - Do sosu dodajemy sól, pieprz, większość sera (zostawiamy trochę do posypania na koniec), posiekany czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę i bazylię. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami tym prostym przepisem na kuskus z brokułem i parmezanem. - Różyczki z brokuła kładziemy na głęboką patelnię, dodajemy pół szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Dobre jako danie główne, dodatek do innego dania lub jako sałatka na imprezę. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie wyparowała nam cała woda, jeśli tak, to dodajemy więcej. - Na koniec dodajemy kuskus i dokładnie mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy mąkę i dokładnie obtaczamy w niej cebulkę. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy brokuły przez około 10 minut.