Wymiary formy: Składniki: 4 marchewki (około 500 g po obraniu) 150 g posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 100 g miękkiego masła 250 g serka mascarpone 2 - 3 łyżki cukru pudru cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. W międzyczasie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie partiami dodajemy serek mascarpone. Gotowe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. oraz pieczemy około 45 min. Miękkie i wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi przełożone kremem na bazie serka mascarpone. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej (ciasto wychodzi dość gęste).