Składniki: - 1 szklanka kaszy gryczanej + 2 szklanki wody - 1 niecała szklanka cukru trzcinowego dark muscovado - 1/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 szklanka mleka - 100 g masła w temperaturze pokojowej - 4 jajka - 2/3 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 1/2 szklanki maku - aromat waniliowy lub inny - 3 łyżki rodzynek - masło + bułka tarta do nasmarowania formy - cukier puder Przygotowanie: babka babka wielkanocna babka z kaszy gryczanej ciasta kasza kasza gryczana Cały czas ucierając dodajemy stopniowo żółtka, proszek do pieczenia, sodę, mąkę, kakao, mak, cukier waniliowy, aromat oraz zmiksowaną kaszę. Ostygniętą kaszę blendujemy z cukrem trzcinowym, dolewamy mleko i ponownie blendujemy. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą. Kaszę gryczaną wsypujemy na gotującą się wodę. Masło ucieramy z cukrem do połączenia.