(przepis autorki) Ciasto z kremem dyniowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem serowy: 350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik Mój ulubiony z Wielunia) 200ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 3 – 4 łyżki cukru pudru Krem dyniowy: 400g purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html) 250ml śmietanki kremówki 36% 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną) 150g orzechów włoskich cynamon do posypania Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. 16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem i wyłożyć ją na schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Do purée z dyni dodać śmietankę z galaretką i wymieszać. 12. Purée z dyni wymieszać z przyprawami. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Zapraszam na smaczne ciasto z kremem dyniowym. Krem dyniowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Krem dyniowy: 11. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody , dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aż krem dyniowy stężeje. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masę serową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać.