Dyniowa granola bez cukru

Anna

Fit

Oct. 15, 2016, 2:36 p.m.

Dyniowa granola bez cukru

Składniki

Składniki

  • ½ szklanki (100g) puree z pieczonej dyni
  • 2 garście (100g) daktyli suszonych
  • 1 szklanka gorącej wody – do namoczenia daktyli
  • 2 szklanki (200g) płatków owsianych górskich (możesz użyć bezglutenowych)
  • 2 czubate łyżki (30g) oleju kokosowego (możesz użyć masła klarowanego)
  • 5 łyżek (50g) ziaren dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki (20g) niełuskanego sezamu

 

Przepis

Wykonanie

  1. Daktyle zalej szklanką gorącej wody i zostaw na ok 15-20 minut. Następnie dobrze je odsącz i zmiksuj na mus daktylowy.
  2. Olej kokosowy lub masło klarowane rozpuść.
  3. Do miski przełóż piure z dyni, mus daktylowy, rozpuszczony olej kokosowy lub masło klarowane. Wymieszaj.
  4. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: płatki, sezam, ziarna dyni, przyprawy.
  5. Połącz mokre składniki z suchymi, dokładnie wymieszaj.
  6. Piekarnik nastaw na 150 st. C, bez termoobiegu.
  7. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż granolę, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  8. Piecz ok 30-40 minut. Przez pierwsze 30 minut piecz granolę w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchyl lekko drzwi piekarnika, zabezpiecz przez zamknięciem drewnianą łopatką lub drewnianym patyczkiem i dosusz granolę.
  9. Kontroluj stopień wysuszone granoli, aby nie dopuścić do jej spalenia. Zadbaj też o to aby nie była za mokra, bo podczas przechowywania może spleśnieć.
  10. Suchą i ostudzoną granolę przesyp do szklanego słoika, zamknij szczelnie i przechowuj.

Porady 1.

Jeżeli chcesz przygotować bezglutenową wersję granoli, wybierz płatki owsiane bezglutenowe.

2. Ilość przypraw możesz zmienić. Jeżeli lubisz bardzo aromatyczne dania, to dodaj więcej cynamonu, jeżeli lubisz pikantne/ostre - zwiększ ilość imbiru. Dzięki przyprawom granola jest wyjątkowa w smaku, dlatego staraj się nie rezygnować z ich dodatku.

3. Taka granola to świetny pomysł na prezent. Kup ładny szklany słoik, nasyp gotowej granoli, dodaj etykietę z informacją co jest w środku oraz kiedy zostało "wyprodukowane" i wręcz :-). Na pewno osoba obdarowywana takim naturalnie słodkim prezentem będzie ucieszona.

Ilość to ok 50 łyżek

Wartość odżywcza i wymienniki 1 łyżki:

WW = 0.4, WBT = 0.23, kcal = 36.06, węglowodany całkowite (z błonnikiem) = 4.36g,błonnik = 0.36g, białko = 1.08g, tłuszcz = 2.02g, suma wymienników (WM) = 0.63, w tym procent WBT = 36