- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 400 min
Składniki
- 1 i 1/3 szklanki (ok 230g) mąki orkiszowej razowej
- 1/2 szklanki (100g) ksylitolu lub erytrolu
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki soli (u mnie różowa)
- 2 łyżki (30g) orzechów włoskich
- 2 garście (50-60g) świeżej żurawiny
- 1,5 szklanki (280g) puree dyniowego
- ½ szklanki (100ml) napoju „mleka” roślinnego bez dodatku cukru (u mnie ryżowe)
- 4 łyżki (40g) oleju np. kokosowego
- 1 łyżka (10g) miodu lub melasy karobowej
- 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (ja dodałam świeżego pomarańczowego)
- 2 łyżki pudru z ksylitolu (przygotowuję go sama mieląc ksylitol w młynku do kawy)
Przepis
- Do jednej miski wsyp suche składniki: mąkę, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową.
- W drugiej wymieszaj mokre: puree z dyni, „mleko” roślinne, olej kokosowy, miód (w wersji nie wegańskiej) lub melasę.
- Dokładnie wymieszaj mokre składniki z suchymi, na koniec dodaj orzechy i żurawinę. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełóż masę, wyrównaj i piecz w 185 st C przez ok 40- 50 minut. Po 40 minutach pieczenia sprawdź czy ciasto jest już gotowe.
- Ostudzone ciasto oprósz pudrem z ksylitolu.
Porady 1. W zastępstwie puree dyniowego możesz dodać pieczonego batata, miksowanego na gładką masę. 2. Orzechy włoskie możesz zastąpić dowolnie innymi, np. laskowymi, nerkowca. 3. Do ciasta koniecznie dodaj sok z cytryny lub pomarańczy, soda potrzebuje środowiska kwaśnego aby móc zadziałać. 4. Z podanego ciasta możesz przygotować muffinki. Piecz je w takiej samej temperaturze co ciasto dyniowe przez ok 15-20 minut.
Ilość porcji 16 Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji (1 kawałka) to: WW = 7.79, WBT = 0.48, kcal = 106.37, błonnik = 1.78g, białko = 2.76g, tłuszcz = 4.13g, suma wymienników(WM) = 2.02, w tym procent WBT = 24