Dyniowe ciasto z żurawiną i orzechami bez cukru

Anna
Fit
21.11.2016 23:34
Dyniowe ciasto z żurawiną i orzechami bez cukru
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 400 min

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki (ok 230g) mąki orkiszowej razowej
  • 1/2 szklanki (100g) ksylitolu lub erytrolu
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki soli (u mnie różowa)
  • 2 łyżki (30g) orzechów włoskich
  • 2 garście (50-60g) świeżej żurawiny
  • 1,5 szklanki (280g)  puree dyniowego
  • ½ szklanki (100ml) napoju „mleka” roślinnego bez dodatku cukru (u mnie ryżowe)
  • 4 łyżki (40g) oleju np. kokosowego
  • 1 łyżka (10g) miodu lub melasy karobowej
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (ja dodałam świeżego pomarańczowego)
  • 2 łyżki pudru z ksylitolu (przygotowuję go sama mieląc ksylitol w młynku do kawy)

Przepis

  1. Do jednej miski wsyp suche składniki: mąkę, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową.
  2. W drugiej wymieszaj mokre: puree z dyni, „mleko” roślinne, olej kokosowy, miód (w wersji nie wegańskiej) lub melasę.
  3. Dokładnie wymieszaj mokre składniki z suchymi, na koniec dodaj orzechy i żurawinę. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  4. Do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełóż masę, wyrównaj i piecz w 185 st C przez ok 40- 50 minut. Po 40 minutach pieczenia sprawdź czy ciasto jest już gotowe.
  5. Ostudzone ciasto oprósz pudrem z ksylitolu.

Porady 1. W zastępstwie puree dyniowego możesz dodać pieczonego batata, miksowanego na gładką masę. 2. Orzechy włoskie możesz zastąpić dowolnie innymi, np. laskowymi, nerkowca. 3. Do ciasta koniecznie dodaj sok z cytryny lub pomarańczy, soda potrzebuje środowiska kwaśnego aby móc zadziałać. 4. Z podanego ciasta możesz przygotować muffinki. Piecz je w takiej samej temperaturze co ciasto dyniowe przez ok 15-20 minut.

Ilość porcji 16 Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji (1 kawałka) to: WW = 7.79, WBT = 0.48, kcal = 106.37, błonnik = 1.78g, białko = 2.76g, tłuszcz = 4.13g, suma wymienników(WM) = 2.02, w tym procent WBT = 24