Orzechowy karp

Obiad
13.10.2016 15:03
Orzechowy karp
  • Czas gotowania: 1 min
  • Czas przygotowania: 1 min

Składniki

Co kupić?

  • 4 sztfiletów z karpia (lub 4 dzwonka)
  • 2łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • Sos bakaliowy
  • 100 mlśmietanki kremówki
  • 60 mlbiałego wina
  • 80 gorzechów włoskich
  • 40 gmigdałów w słupkach
  • 3gałązki świeżego tymianku
  • 2łyżki miodu
  • 1gałązka rozmarynu

Przepis

Jak przygotować?

  1. Karpia posyp solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na maśle (przepis na masło klarowane znajdziesz tutaj).

  2. Włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10–12 minut.

  3. Sos bakaliowy
  4. Przygotuj sos bakaliowy: zioła drobno posiekaj. Użyj patelni po rybie, podpraż na niej orzechy i migdały.

  5. Po kilku minutach dodaj białe wino, zioła, miód.

  6. Gdy wino zmniejszy swoją objętość o połowę, dodaj śmietankę, zagotuj.

  7. Upieczonego karpia podawaj z sosem bakaliowym.