- Czas gotowania: 1 min
- Czas przygotowania: 1 min
Składniki
Co kupić?
- 4 sztfiletów z karpia (lub 4 dzwonka)
- 2łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- Sos bakaliowy
- 100 mlśmietanki kremówki
- 60 mlbiałego wina
- 80 gorzechów włoskich
- 40 gmigdałów w słupkach
- 3gałązki świeżego tymianku
- 2łyżki miodu
- 1gałązka rozmarynu
Przepis
Jak przygotować?
-
Karpia posyp solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na maśle (przepis na masło klarowane znajdziesz tutaj).
-
Włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10–12 minut.
- Sos bakaliowy
-
Przygotuj sos bakaliowy: zioła drobno posiekaj. Użyj patelni po rybie, podpraż na niej orzechy i migdały.
-
Po kilku minutach dodaj białe wino, zioła, miód.
-
Gdy wino zmniejszy swoją objętość o połowę, dodaj śmietankę, zagotuj.
-
Upieczonego karpia podawaj z sosem bakaliowym.