Karp pieczony w migdałach

Ewelina
Obiad
10.12.2014 9:26
Karp pieczony w migdałach

Przepis

SKŁADNIKI :

1 kg filetów z karpia

sól, pieprz

sok z jednej cytryny

10 dkg płatków migdałowych

2 jajka

1 szklanka mąki

olej do smażenia ryby

PRZYGOTOWANIE :

Filety z karpia płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, wycinamy kości. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 15 minut aby przeszła przyprawami.

Płaty karpia panierujemy w rozmąconym jajku, mące i płatkach migdałów ( migdały tylko od strony mięsa nie od strony skóry).

Na patelni podgrzewamy olej, płaty karpia pieczemy kilka minut z jednej i drugiej strony, uważając aby nie przypiec migdałów. Ryba jest jeszcze surowa w środku, więc obsmażone płaty karpia wykładamy na blaszkę, lub naczynie żaroodporne, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 20-30 minut w temperaturze 170-180 *C.

Na talerz układamy porcję kapust a na to kawałki karpia w migdałach. Smacznego.