Przepis
SKŁADNIKI :
1 kg filetów z karpia
sól, pieprz
sok z jednej cytryny
10 dkg płatków migdałowych
2 jajka
1 szklanka mąki
olej do smażenia ryby
PRZYGOTOWANIE :
Filety z karpia płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, wycinamy kości. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 15 minut aby przeszła przyprawami.
Płaty karpia panierujemy w rozmąconym jajku, mące i płatkach migdałów ( migdały tylko od strony mięsa nie od strony skóry).
Na patelni podgrzewamy olej, płaty karpia pieczemy kilka minut z jednej i drugiej strony, uważając aby nie przypiec migdałów. Ryba jest jeszcze surowa w środku, więc obsmażone płaty karpia wykładamy na blaszkę, lub naczynie żaroodporne, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 20-30 minut w temperaturze 170-180 *C.
Na talerz układamy porcję kapust a na to kawałki karpia w migdałach. Smacznego.