Krem marchewkowy z pomarańczą

Magdalena
Zupy
13.10.2016 1:18
Krem marchewkowy z pomarańczą

Składniki: 5-6 dużych marchewek 50 g masła 2 duże cebule 1 pomarańcza 3-4 cm imbiru 1,5 - 2 l bulionu 3/4 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki oliwy pieprz, sól, kminek 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w półtalarki. W garnku rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Imbir obieramy i trzemy na tarce na ostrych oczkach. Do garnka wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy startą skórkę. Zupa ta jest idealna na taką jesienną pogodę... porządnie rozgrzewa 😉 Przepis pochodzi z książki Okrasa kontra Pascal Kuchnia Lidla- przepis Pascala Brodnickiego (troszeczkę przekształcony przeze mnie). Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Do cebuli dodajemy marchewkę, imbir i 2 szczypty kminku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchnia-magdaleny.blogspot.com/2016/10/krem-marchewkowy-z-pomarancza.html