Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasta
13.10.2016 10:53
Ciasto marchewkowe z kremem

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM PRZYGOTOWANIE: 1h 15 minut SKŁADNIKI: – 4 jajka – 3/4 szklanki cukru – 200 ml oleju roślinnego – 300 g startej na drobnej tarce marchewki – 250 g siekanych migdałów lub innych bakalii – 2,5 szklanki mąki – łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – ew skórka starta z pomarańczy – 300 ml śmietanki kremówki do ubijania 30-36% – 250 g sera mascarpone – 2 łyżki cukru pudru + 2 łyżki do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Jaja wbijcie do miski, dodajcie cukier i miksujcie na jasną puszystą masę. – wyjmijcie ciasto na deskę, przekrójcie na dwie części i wyłóżcie na jedną z części krem. Ciasto ma dość ciekawą konsystencję po upieczeniu, wyczuwalne są w nim bowiem kawałki migdałów lub orzechów czy bakalii które dodacie do jego przygotowania. Aby ciasto nie było suche przełóżcie je pysznym kremem na bazie serka mascarpone. W międzyczasie z śmietanki i mascarpone ubijcie krem. Do tak przygotowanej masy dodać marchewkę, migdały, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i ew odrobinę skórki cytrynowej. Tak przygotowane ciasto włóżcie do prostokątnej blachy (u mnie 32×25 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/ciasto-marchewkowe-kremem/