ZUPA RYBNA Z OWOCAMI MORZA PRZYGOTOWANIE: 25 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 250 g filetów z ryby najlepiej morskiej (dorsz, łosoś, inne) – 10-12 krewetek z obranych całkowicie lub z pozostawionymi ogonkami – 250 g małży – 500 ml wywaru z ryb lub owoców morza (można ugotować go na resztkach ryb) – 3 gwiazdki anyżu – szczypta szafranu – 2 liście laurowe – 1 puszka krojonych pomidorów wraz z sosem – połowa cebuli – 2-3 ząbki czosnku – pół łyżeczki płatków chilli (suszone chilli) – 1 łyżka oliwy – 2 łyżki posiekanego koperku – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Polecane przepisy z owocami morza: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – krewetki w białym winie – przepis na ośmiornicę – kalmary w czosnku Małże wyczyśćcie i jeśli są wstępnie ugotowane (możecie w sklepach kupić wersję już wstępnie gotowaną lub małże surowe) usuńcie zamknięte – jeśli dodajecie małże surowe musicie zrobić analogicznie czyli usunąć małże otwarte. Przygotowanie zupy zacznijcie od posiekania cebuli i czosnku – cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Możecie dość dowolnie zmodyfikować skład ryb i owoców morza, w oparciu o własne preferencje czy dostępność w sklepie. Dodajcie puszkę pomidorów, gorący wywar lub bulion (jeśli nie macie na czym ugotować wywaru rybnego, możecie zastąpić go dobrej jakości bulionem jarzynowym). Wrzućcie pozostałe przyprawy – anyż, liście laurowe i chilli. Zamieszajcie delikatnie i przykryjcie garnek pokrywką na 4-5 minut gotując zupę na średnim ogniu.