Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i orzechami

Kasia
Śniadania
11.10.2016 10:57
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i orzechami

Składniki: - 300g mąki orkiszowej (TYP 630/650 lub 700) - 150g mąki pszennej - 450ml letniej wody - 7g drożdży instant - ½ szklanki szklanki otrąb - ¼ szklanki ziaren słonecznika - ¼ szklanki orzechów włoskich(posiekanych drobniej) - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - żółtko i łyżka mleka do posmarowania chleba Przygotowanie: W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, orzechy, sól i cukier. Pyszny i bardzo zdrowy chlebek,na mące orkiszowej,otrębach,słoneczniku i orzechach-nie rozpada się i długo zachowuje świeżość-do tego robi się banalnie prosto-polecam i lecę robić kolejny bo już zjedliśmy-mniam.... Na ostatnie 10-15 min pieczenia można wyjąć chleb aby opiekł się ze wszystkich stron. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(na ok 1 godz).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2016/10/chleb-orkiszowy-ze-sonecznikiem-i.html