Zakwas z buraków

kardamonovy
Zupy
11.10.2016 10:31
Zakwas z buraków

Składniki: 1,5 l ciepłej przegotowanej wody 6 średnich buraków 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżka soli Można od razu zrobić większą ilość takiego zakwasu, trzymany w lodówce nie psuje się podobno nawet przez parę tygodni. Ja robię zakwas w dużym 3 litrowym słoiku, z tej ilości składników wychodzi około 1 litr zakwasu. Partia, którą dzisiaj rozlałam do butelek będzie podstawą barszczu ukraińskiego, który na dobre zostaje w naszym menu, butelczynę zawiozę także teściom. Buraki dokładnie myjemy, pozbywamy się stwardniałych końcówek, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do słoja (jak macie potrzebę obrania buraków, zróbcie to). Pamiętajcie żeby je bardzo dokładnie docisnąć, chodzi o to, żeby samopas nie pływały w słoiku. Kubek takiego gorącego barszczu, z dużą ilością czosnku i pieprzu, od razu poprawia samopoczucie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/zakwas-z-burakow/