Zupka zielona jest łagodna natomiast żółta jest ostrzejsza w smaku. składniki: krem zielony 600 g cukinii zielonej 300 g obranych ziemniaków 1 cebula 750 ml bulionu 2 łyżki czubrycy zielonej 1 łyżeczka masła krem żółty 600 g cukinii żółtej 300 g obranych ziemniaków 1 cebula 750 ml bulionu 2 łyżki czubrycy czerwonej odrobina ostrej papryki 1 łyżeczka masła Natomiast gdy chcemy uzyskać na talerzu dwa niewymieszane kolory należy obie zupki nalewać równocześnie - z jednej strony nalewamy zupkę żółtą a z drugiej strony zupkę zieloną. Gdy warzywa w obu garnkach będą już miękkie zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. W ten sam sposób przygotować składniki na zupkę żółtą i ugotować ją w drugim garnku. Pierwszy to taki że nakładamy na zmianę jedną wazówkę zupki zielonej a potem jedną wazówkę zupki żółtej. Zupkę nalewamy na talerze lub do miseczki i podajemy z grzankami.