- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 25 min
Składniki
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jajka
- szklanka cukru
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 3/4 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki migdałów
- 2 duże jabłka
Polewa:
- masło - 1 łyżka
- 250 g serka mascarpone
- pół łyżki mleka
- biała czekolada (cała tabliczka)
+ kandyzowana skórka pomarańczy do posypania
Przepis
Przepis pochodzi z Kucharz. TV. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę i olej, miksujemy. Dodajemy sodę i proszęk do pieczenia, miksujemy. Dodajemy cynamon, pokruszone orzechy i migdały (na grubo) i miksujemy. 2 jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do ciasta, mocno miksujemy. Keksówkę smarujemy masłem, podsypujemy bułką, wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 50-60 minut w temeraturze 180.
Polewa: rozpuszczamy tabliczką białej czekolady z masłem i mlekiem, dodajemy serek mascarpone. Posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Po dodaniu orzechów ciasto może wydawać się bardzo gęste. Spokojnie, po dodaniu jabłek i zmiksowaniu, konsystencja wraca do normy. Jabłka kroimy w grubą kostkę, i tak będą zmiksowane. Dobrze gdy kawałki jabłek są wyczuwalne w cieście. Idealna dom tego ciasta jest keksówka 28 cm.
Wideo do przepisu: