Świąteczne ciasto tzw. wiewiórka

Ana
Ciasta
10.12.2015 22:01
Świąteczne ciasto tzw. wiewiórka
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

- 4 jajka,

- 2 szklanki mąki (pszennej),

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 1/2 szklanki orzechów włoskich/laskowych,

- 1/2 szklanki rodzynek,

- 2 łyżki kakao,

- 3-4 jabłka (użyłam renety dość kwaśnych),

- 1 łyżka cynamonu,

- ew. 1 łyżka przypraw korzennych,

- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,

- ok. 8 łyżek stopionego masła,

- szczypta soli,

- kilka orzechów włoskich/rozdrobnionych migdałów do ozdoby.

polewa:

- 2 tabliczki mlecznej/gorzkiej czekolady,

- odrobina masła.

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Masło roztapiamy, odstawiamy do przestudzenia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po ok. 5 min. moczenia. Orzechy włoskie siekamy (zazwyczaj przekładam je do woreczka śniadaniowego (bez łupin), zawijam w ściereczkę i rozdrabniam za pomocą tłuczka do mięsa). Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon. Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzone, roztopione masło, ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Dodajmy suche składniki: mąkę z resztą wymieszanych składników, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jabłka, rodzynki i orzechy. Ponownie delikatnie mieszamy już tylko łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy ok. 45 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy, studzimy. Następnie kroimy ciasto w kostkę. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady (jaką lubimy, ja wolę gorzką), dodajemy odrobinę masła. Polewę wykładamy silikonową łopatką, równomiernie rozprowadzamy po całym cieście na każdej pokrojonej kostce ciasta. Dekorujemy orzechami.