Tarta ze śliwkami i bezą

Anna
Ciasta
03.10.2016 16:39
Tarta ze śliwkami i bezą

Polecam i zapraszam na przepis :) Składniki: Ciasto: - 3 szklanki mąki krupczatki, - 4 łyżki śmietany 18%, - 1/2 szklanki drobnoziarnistego cukru, - 1 opakowanie cukru waniliowego, - 4 żółtka, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - szczypta soli, - 1/2-1 kg śliwek, - 3/4 kostki masła (+ do posmarowania blaszki). Beza: - 4 białka (schłodzone), - 1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego, - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, Ciasto wyrabiamy łącząc suche składniki z masłem, siekamy/rozdrabniamy, cukier mieszamy z żółtkami. Pieczemy ok. 20 min. w 170°C góra-dół, a następnie włączamy termoobieg zmniejszamy temperaturę do ok. 60-100°C i suszymy jeszcze z 25 min. Następnie wykładamy ciasto (także na boki) na blaszkę do tarty (najlepiej użyć takiej z wyższymi ściankami) średnica ok. 24-26 cm. Najlepiej smakuje tego samego dnia, po włożeniu jej na noc do lodówki beza robi się już miękka, aczkolwiek ciasto nadal smakuje rewelacyjnie :) Ciasto owijamy w folię spożywczą, wstawiamy na 30 min. do lodówki. Nakłute ciasto pieczemy ok. 10-15 min. w 180°C.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2016/10/tarta-ze-sliwkami-i-beza.html