Składniki: Biszkopt: - 5 białek, - 5 żółtek, - ok. 1 szklanki mąki tortowej, - 3/4 szklanki cukru (drobnoziarnistego do wypieków), - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 5 łyżek oleju, - szczypta soli. Frużelina wiśniowa: - ok. 500 g wiśni świeżych/mrożonych bądź 0,5 l soku z kompotu wiśniowego + wiśnie, - 3 łyżeczki żelatyny w proszku + woda do przykrycia, - 2 łyżeczki skrobi/mąki ziemniaczanej + 1 czubata łyżka zimnej wody, - 1 łyżka soku z cytryny, - ok. 1 szklanki cukru drobnoziarnistego (do smaku w zależności od słodkości malin). Dodatkowo: - sok z 1/2 cytryny (do nasączenia), - 2-3 łyżki wody (do nasączenia), - ok. 200 g rozmrożonych/z kompotu wiśni, - ok. 125 g lukru plastycznego (masy cukrowej) różowej, - ok. 25 g lukru plastycznego (masy cukrowej) białej, - szczypta żółtego barwnika spożywczego w proszku. Dekoracje z masy cukrowej nie wkładajcie do lodówki niech schną sobie na wierzchu, róg najlepiej wbić w coś aby nie stykał się z żadną powierzchnią gdyż z jednej strony będzie spłaszczony. Z masy cukrowej (z Allegro) zrobiłam białe uszy, na nie nakleiłam różowe łatki, rzęsy zrobiłam z różowej masy cukrowej. Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem do góry nogami (odwróciłam je na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia). Masa biała śmietanowa (do 1 warstwy tortu+dekoracji): - 500 g serka mascarpone, - ok. 230 ml śmietanki 30%, - ok. 3 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku). Możemy również użyć soku wiśniowego z domowego kompotu, wystarczy go podgrzać i wykonywać dalsze kroki zgodnie z przepisem. Mieszamy na niskich obrotach sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się, iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Na to kładziemy masę wiśniową (na grubość taką ok. jak nasz przekrojony biszkopt). Do soku dodajemy sok z cytryny, a następnie wodę z mąką ziemniaczaną. TORT: Każdy blat biszkoptu nasączamy wodą zmieszaną z sokiem z cytryny. Odłożoną cześć masy śmietanowej łączymy z Nutellą, mieszamy delikatnie łyżką, gdyż mieszając mikserem możemy zważyć śmietanę. Z pozostałej masy śmietanowej (po obłożeniu nią tortu), dodajemy szczyptę żółtego barwnika spożywczego. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy z cukrem na sztywno. Na koniec na patyku od szaszłyków umieściłam róg. Następnie kładziemy drugi blat, na niego wykładamy masę czekoladową (możemy także wrzucić kilka sztuk wiśni). Żelatynę zalewamy zimną wodą (do jej przykrycia), odstawiamy na ok. 10 min. do napęcznienia. Gotujemy na średniej mocy palnika, aż do rozpuszczenia się cukru i powstania soku. Następnie przekładamy ją do małego garnuszka na mały palnik i podgrzewamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Masa jest wówczas lekko stężała i lepiej się ją wyciska na tort. W małym garnku mieszamy wiśnie z cukrem. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy w poziomie na 4 równe blaty. Na drugi dzień ciasto lepiej się kroi. Na niskich obrotach miksera mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy żółtka i powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tort unicorn jednorożec wiśniowo czekoladowy to już ostatni (trzeci) który zrobiłam na urodziny mojej córki. Na koniec dodajemy 5 łyżek oleju. Wykonanie: Biszkopt: 5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do malinowego soku, uważając, by nie wytworzyły się grudki.