Przepis na formę o średnicy 25 cm. Składniki: – 300g ciasteczek owsianych/pełnoziarnistych herbatników (np. bezglutenowych) – 100g masła – 400g kajmaku – 200ml śmietanki 30% – 125g mascarpone – 3-4 banany – sok z cytryny *opcjonalnie: kakao, surowe kakao lub starta gorzka czekolada do posypania na wierzchu Banany kroimy w dość grube plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jest świetną alternatywą, kiedy przyjeżdżają niezapowiedziani goście lub kiedy po prostu nie zamierzamy siedzieć godzinami w kuchni. W tym czasie śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i 2 łyżkami kajmaku. Banany przykrywamy ubitą śmietanką z mascarpone i posypujemy kakao lub startą czekoladą. Formę do tarty (najlepiej z odpinanym dnem) wykładamy ciasteczkową masą i dość mocno dociskamy do dna i do boków formy. Wyciągamy spód z lodówki, wierzch smarujemy resztą kajmaku.