Składniki na masę cytrynową: - 250 g twarogu półtłustego - 1 galaretka cytrynowa - 3 łyżki cukru pudru - skórka starta z ½ cytryny - sok z ½ cytryny - 250 ml śmietany kremówki 30% Składniki na biszkopt: - 6 białek - szczypta soli - 6 żółtek - 180 g cukru - 1 cukier waniliowy - 130 g mąki pszennej - 50 g kakao - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Kostkę kakaowo – cytrynową można ozdobić dodatkowo żółtą, cytrynową posypką. Smacznego:- ) |Kostka kakaowo-cytrynowa| |Kostka kakaowo-cytrynowa| Twaróg zmiksować z dodatkiem cukru pudru, soku z cytryny i skórka cytrynowa na gładka masę. Jeśli masa cytrynowa będzie dla Was za mało słodka dodajcie koniecznie trochę cukru pudru, a jeśli nie macie pod ręka cytrynowej posypki pomińcie ją lub zastąpcie czekoladową. |Kostka kakaowo-cytrynowa| Można powiedzieć, że to taka cytrynowa wuzetka: kakaowy biszkopt, masa serowo – cytrynowa, a na wierzchu słodko-kwaśny lukier. Lukier cytrynowy: - sok z 1 cytryny - 10 – 12 łyżek cukru pudru Ciasto nie jest przesłodzone, można powiedzieć, że orzeźwiające i świetnie nadaje się na rodzinne spotkanie lub do niedzielnej kawy. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć tężejącą masą serowo – cytrynową. Babcia Basia pysznie piecze i mam na blogu jej kilka sprawdzonych przepisów choćby na babkę czy makowiec. Z soku z cytryny przygotować lukier (miksując razem sok i cukier puder). Przepis na kostkę kakaowo-cytrynową dostałam od Babci Basi.