Czas przygotowania: 3,5 godziny na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki Ciasto: 2 żółtka 3 szklanki mąki Puszysta Krupczatka Lubella 220 g zimnego pokrojonego w kostkę masła 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki drobnego cukru tłuszcz do formy kasza manna mleko do posmarowania ciasta Nadzienie 1500 g antonówek 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki goździków skórka z cytryny sok z cytryny cukier puder Wykonanie: Wrzesień i październik zawsze kojarzą mi się z szarlotką, jedynie wtedy na straganach możemy kupić najlepsze jabłka na idealny jabłecznik, czyli antonówki. Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i chowamy na 2 godziny do lodówki. Tę większą wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wykrawamy z niego przy pomocy radełka paski o długości 27 cm i szerokości około 1,5 cm. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną troszkę większą. Zapraszam na moją wersję szarlotki, mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak i mnie ! Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do jabłek. Pozostałe ciasto wałkujemy na cienki placek.