SKŁADNIKI : - 200 g ziemniaków - 100 g marchewki - 50 g selera - 1 łyżka masła - 1 litr bulionu - sól, pieprz, papryka w proszku do smaku - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - 1 łyżka gęstej śmietany - 100 g serka kremowego gouda - 100 g parówek HENRYK KANIA - 50 g żółtego sera żółtego, tartego - 100 g pokrojonej w kostkę cukinii - 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę - 2 łyżki oleju - garść grzanek - natka pietruszki do ozdoby PRZYGOTOWANIE : - Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Podgrzewamy i dodajemy część tartego sera żółtego, mieszamy aż się rozpuści. - Na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cukinię, paprykę i pokrojone ukośnie parówki, doprawiamy papryką i szczyptą soli do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony serek, mieszamy aż się rozpuści.