Ciasto drożdżowe ze śliwkami i nadzieniem makowo-marcepanowym

Kami
Ciasta
27.09.2016 8:43
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i nadzieniem makowo-marcepanowym

Pierwszą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20x50 cm, rozsmaruj wzdłóż jednego z dłuższych boków masę i zwiń w rulo. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj miękkie masło (musi być naprawdę miękkie), jajko, żółtko i zaczyn. W rondelku zagotuj mleko ze szczytpą soli, dodaj mak i zmniejsz ogień, mieszaj chwilę. Ciasto wyjmij z piekarnika i od razu posmaruj je przetartym dżemem. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotuj zaczyn. W miseczce rozetrzyj marcepan z 2 łyżkami cukru. Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Również masę makowo-marcepanową podziel na 3 części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mniammniam.com/Ciasto_drozdzowe_ze_sliwkami_i_nadzieniem_makowo_marcepanowym-21413p.html