Ekspresowa czekośliwka

Anna
Przetwory
25.09.2016 9:37
Ekspresowa czekośliwka

Poza tym nie ma w nich ani grama dodatkowego cukru, za co chyba lubię je jeszcze bardziej. 70dag śliwek (waga bez pestek) 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) 1 łyżka gorzkiego kakao Mieszać do momentu, w którym czekolada i kakao się nie rozpuszczą i nie połączą ze śliwkami. Dusić do momentu gdy nie puszczą soku i nie zaczną się lekko rozpadać (jakieś kilkanaście minut). Jeżeli chcecie mieć bardzo gęsty krem typu nutella musicie śliwki dusić ok. 1,5h aż zgęstnieją i dopiero potem je zblendować. - Ps. Śliwki zgęstnieją od czekolady i kakao po ostudzeniu (powstanie konsystencja musu czy gęstego dżemu). Opcjonalnie cukier (ja nie daję) 2-3 łyżki wody Przygotowanie: - Śliwki umyć i wypestkować. Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy zakochałam się w tych powidłach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2016/09/ekspresowa-czekosliwka.html