4 Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że grzyby są bogactwem wielu prozdrowotnych składników. Wbrew powszechnej opinii, grzyby (nie wszystkie) są bardzo zdrowe, a niektóre gatunki zdrowsze niż niejedno warzywo. Biorąc pod uwagę, że początek jesieni to okres, w którym zaczyna się grzybobranie i mamy dostęp do świeżych i pysznych grzybów, chcemy przedstawić Wam kilka powodów, dla których zdecydowanie warto jeść grzyby.
#1. Są niskokaloryczne.
Potrawy z grzybami w roli głównej są świetnym rozwiązaniem dla osób, które dbają o linię. Najmniej kaloryczne są pieczarki oraz kurki, a grzyby leśne, takie jak borowiki mają 33 kcal w 100 g.
#2. Są niezwykle syte.
Pomimo małej zawartości kalorii, grzyby dają nam poczucie sytości ze względu na swoją konsystencję. Nasz zmysł smaku odczytuje konsystencję grzybów w sposób, w jaki odczytuje konsystencję mięsa.
#3. Wspiera odporność dzięki zawartości antyutleniaczy.
Grzyby zawierają selen, który poprawia pracę układu odpornościowego. Dodatkowo są one źródłem ergotioneiny, bardzo silnego antyutleniacza, który w przyszłości może być wykorzystywany do leczenia raka i AIDS. Ważne jest, aby grzybów nie spożywać na surowo, właśnie dlatego, że obróbka termiczna powoduje uwolnienie właśnie tej cennej substancji z komórek grzybów. Grzyby są bogate również w polifenole: kwas galusowy, ferulowy, protokatechowy, kawowy, katechiny – są to niezwykle cenne substancje, które opóźniają proces starzenia, działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
#4. Mogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.
Wszystko dzięki zawartości beta-glukanu, który działa przeciwzapalnie, przeciw-nowotworowo oraz obniża cholesterol. Pieczarki są źródłem CLA – sprzężonego kwasu linolowego, który zwiększa odporność na wirusy, osłabia reakcje alergiczne, obniża cholesterol, a jego niski poziom w organizmie wiązany jest z powstawaniem nowotworów.
Mamy nadzieję, że przekonaliśmy Was do włączenia grzybów leśnych (i nie tylko) do swojej diety. Są one nie tylko pyszne, ale i niezwykle zdrowe.