Potrzebujemy: - 3 kolby kukurydzy (lub ok.2 puszki konserwowej) - 4 małe ziemniaki - 1 duża cebula - kawałek korzenia imbiru (ok. 2x2 cm) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka kurkumy - 1/4-2/4 łyżeczki chilli - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki kardamonu - sól, pieprz Przygotowanie: - Na pierwszy ogień idzie kukurydza - obrane i umyte kolby łamiemy na pół i nożem ścinamy ziarna. - Zupę podajemy z podprażonymi na patelni ziarnami kukurydzy (przed blendowaniem wyjmujemy 2-3 łyżki) oraz ze szczyptą chilli. - Dodajemy sól i pieprz wedle uznania i gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Soczyście żółta zupa kukurydziana zaspokoi nie tylko apetyt, ale też zachwyci zmysły i rozgrzeje w zimny dzień :) - Wszystko wrzucamy razem do jednego garnka i zalewamy wodą trochę ponad warzywa.