Składniki: 3 pomidory 3 jajka 100 g zielonej fasolki 100 g czarnych oliwek 150 g tuńczyka 4-5 listków sałaty rzymskiej dressing: 1 mały kubek jogurtu naturalnego garść posiekanej natki pietruszki (ok. 30 g) lub liści szpinaku 1 ząbek czosnku sól do smaku Wykonanie: Wszyscy jedzą tę samą sałatkę, choć każdy po swojemu 🙂 Do sałatki podaję świeże pieczywo lub pieczone ziemniaczki, w zależności od tego, czy serwuję ją na śniadanie, czy na kolację. Ja w ten sposób podaję w domu sałatkę nicejską, która wygląda bardzo zachęcająco dla moich dzieci: jest bardzo kolorowa, a wszystkie składniki można łatwo odseparować. Na dno miski kładziemy porwane na małe kawałki liście sałaty, następnie układamy pozostałe składniki. Dzieci nalewają sobie odrobinę na talerz i maczają w nim warzywa. Kto chce, może spróbować wszystkiego z osobna i zdecydować, które produkty z sałatki są najsmaczniejsze. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Małe niejadki najczęściej nie są w stanie nawet spróbować sałatek. Przygotowujemy dressing: do jogurtu wsypujemy pietruszkę (lub szpinak, albo jedno i drugie), przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.