Drożdżówki z twarogiem i malinami

Ewelina
Desery
20.09.2016 17:23
Drożdżówki z twarogiem i malinami

Składniki: - Ciasto drożdżowe: - 500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500 - 1 szkl mleka - 50 g drożdży świeżych - 1 jajko - 0,5 szkl cukru - 70 ml oleju rzepakowego - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - Nadzienie: - 250 g twarogu półtłustego - 1 żółtko - 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku - cukier do smaku - maliny - Kruszonka: - 50 g mąki pszennej - 25 g cukru - 25 g masła - cukier puder do oprószenia W ciepłym mleku rozmieszać drożdże dodać łyżeczkę cukru, mąki i odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Uformować kulki, ułożyć w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Do misy miksera przesiać mąkę, wsypać cukier, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy, zaczyn drożdżowy, olej i zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Kruszonka: Zimne masło, cukier i mąkę zagnieść na kruszonkę i pokruszyć na wierzchu drożdżówek. Miksować na wolnych obrotach około 10-15 minut. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by odgazować i podzielić na 10 równych części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2016/09/drozdzowki-z-twarogiem-i-malinami.html