Składniki na 2-4 porcje: – 1 kg pomidorów – 320ml wywaru z warzyw LaSelva (lub 320ml wody + 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego) – 50g startego parmezanu + do posypania (opcjonalnie) – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 2 liście laurowe – 1 łyżka oleju/masła – 1 łyżeczka cukru trzcinowego – 1/3 łyżeczki chili – sól, pieprz Mimo, że nie przepadam za świeżymi pomidorami (kanapki z nimi nie zjem, a z sałatki zawsze wyrzucam), to wszelkie zupy, ketchupy, przeciery, passaty, koncentraty bardzo mi smakują. Dodatkowo: – makaron Przygotowujemy bulion lub podgrzewamy wywar z warzyw. Zupa ze świeżych pomidorów – pappa al pomodoro, jest niesamowicie smaczną, lekką niedrogą i prostą do przygotowania zupą. W sporym garnku roztapiamy masło/rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i szklimy, od czasu do czasu mieszając. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na ćwiartki, miąższ w kosteczkę i dodajemy do bulionu.