Smaki Regionów – powrót do kulinarnych korzeni – FILMY

Gotujemy
Przepisy
17.09.2016 7:04
Smaki Regionów – powrót do kulinarnych korzeni – FILMY

Targom towarzyszyć będzie wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych, w tym m.in.: pokazy kulinarne wręczenie Medali Targów Smaki Regionów warsztaty dla dzieci w minipiekarni przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP owocowo-warzywne warsztaty prowadzone przez Stowarzyszenie Polska Ekologia występy zespołów folklorystycznych miniwarsztaty kulinarne i plastyczne z redakcją magazynów Sielskie Życie i Sielska Kuchnia zabawy i animacje w Strefie Dziecka. Jest to też powód, dla którego takie organizacja jak Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego już od 16 lat stara się zidentyfikować kulinarne dziedzictwo Polski i ocalić przed zapomnieniem, przyznając Kulinarne Perły w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Do tego chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła, przetwory warzywne i owocowe, grzyby w zalewie i wyśmienite nalewki przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia. Ciekawostką w tym roku z pewnością będzie prezentacja wyrobów z regionów partnerskich Wielkopolski – włoskiego Emilia-Romania oraz Chungcheongnam-do w Korei Południowej. To właśnie takie produkty oferują Targi Smaki Regionów – kulinarne rarytasy z niemalże każdego zakątka naszego kraju – gzik i oscypki, kaszanka po kaszubsku, krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły i miód drahimski. Na korzyść działają też trendy w gastronomii, wśród których coraz bardziej istotna jest praca z produktem lokalnym. Starsze pokolenie doskonale pamięta tradycyjne potrawy i produkty wytwarzane w małych gospodarstwach, chętnie do nich wraca i jest ich orędownikiem wśród młodego pokolenia. Takich smakołyków nie znajdziemy w supermarketach, ale apetyt na nie jest ogromny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotujemytestujemy.pl/smaki-regionow-powrot-do-kulinarnych-korzeni-filmy/