Paszteciki drożdżowe z królikiem

Pati
Obiad
15.09.2016 9:45
Paszteciki drożdżowe z królikiem

mięso z tuszy jednego królika (lub około 1 kg innego mięsa) 2 marchewki 1 pietruszka pół średniego selera gałązka selera naciowego (opcjonalnie) 1-2 gałązki lubczyku (opcjonalnie) 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 5-6 ziaren pieprzu jajko pieprz sól Jak widzicie jest to kolejny przepis z serii jak wykorzystać resztki 😉 Paszteciki drożdżowe z królikiem Składniki: Ciasto: 2 szklanki mleka 3 jajka około 5 szklanek mąki 200g masła w temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży łyżka cukru pół łyżki soli Farsz: Można do tego użyć wałka i postępować podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, czyli układamy na środku ciasta pokrojone masło, składamy boki do środka, wałkujemy, znowu składamy, wałkujemy i tak do momentu aż masło się rozpuści. Paszteciki to danie, które dość często gości u mnie na stole, głównie ze względu na to, że mój chłopak je uwielbia 🙂 Może to być, tak jak w moim przypadku, specjalnie przygotowany królik, może to być inne mięso pozostałe nam z rosołu, świetnie sprawdzi się również farsz pieczarkowy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i wyrabiamy je ponownie, aż masło się rozpuści. Układamy je na włożonych papierem do pieczenia blachach i każdy z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem. Ten przepis jest świetne głównie ze względu na to, że do farszu można wykorzystać praktycznie wszystko. Na końcu każdego z nich umieszczamy łyżeczkę farszu i zwijamy tworząc rogalik. Dzielimy je na trzy części, aby łatwiej było je rozwałkować. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Mięso z królika zalewamy dużą ilością wody, tak aby przykryła całe mięso. Za pomocą talerzyka wykrawamy kółka (u mnie o średnicy 15 cm), które później dzielimy na osiem równych trójkątów. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy rozczyn na 10 minut, aby zaczął pracować i urosną. Są pyszne zarówno na ciepło i na zimno. Jeśli chodzi o konsystencję to ciasto generalnie jest dość luźnie, wiec nie dosypujcie zbyt dużo mąki, bo takie właśnie ma być.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/przepisypodstawowe/paszteciki-drozdzowe-z-krolikiem/