Pierogi z kaszą gryczaną Składniki: ciasto: - 1/2 kg mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - 2 jajka - 1 szklanka letniej wody - 2 łyżki oliwy farsz: - kasza gryczana ok szklanka - mała cebulka - łyżka margaryny - sól, pieprz dodatkowo: Przygotowanie: - 2 łyżki masła sklarowane z posiekaną natką pietruszki - Przygotować farsz: ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Pochodzę z małej wsi w Małopolsce i pierogi towarzyszyły mi od dziecka, począwszy od tradycyjnych z mięsem, kapustą lub grzybami po różnego rodzaju owocowe farsze. Tutaj jest ich jak na lekarstwo, ale przyznajmy szczerze, że nic nie może się równać z pierogami naszych babć :) Gotujemy ok 10 minut (po tym czasie możemy wyjąć jednego pieroga i sprawdzić czy w środku jest dobry). Farsz z kaszy jest bardzo pożywny i smaczny a masełko pietruszkowe nadaje ciekawej nuty aromatu. Pierogi to jedno z wielu dań za którymi tęsknię mieszkając w Niemczech. Wiem, że nie są idealne, ale praktyka czyni mistrza :)