Składniki: – 1 litr bulionu (1 litr wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego) – 1 kg marchewki – 250ml mleka (np. roślinnego, u mnie migdałowe) – 150g soczewicy czerwonej – 2 cebule – 1 ostra papryczka – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oleju – 0,5 łyżeczki chili/ostrej papryki – sól, pieprz W dodatku jest to świetny sposób na ukrycie warzyw, których nie lubią dzieci, bo nie są one w stanie zobaczyć, co w tej zupce naprawdę jest. Marchew kroimy w grubsze plastry, ostrą papryczkę kroimy w mniejsze kawałeczki i dorzucamy je do cebuli, całość dusimy ok. 10 minut pod przykryciem. Ta aksamitność i delikatność konsystencji połączona z wyrazistym smakiem sprawia, że mogłabym jeść je na śniadanie, obiad i kolację, po prostu cały czas. Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do garnka i szklimy na łyżce oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tymczasem zapraszam Was do spróbowania zestawu marchewki i soczewicy – jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu 🙂