Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska Składniki: Ciasto: 500g mąki krupczatki 250g schłodzonego masła 1/2 szklanki cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 30g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2-3 łyżki śmietany Dodatkowo: 2,5 – 3kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 2-3 łyżki naturalnego płynnego miodu 6-7 łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. 7. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni. Przy mało soczystych jabłkach szarlotka będzie bardziej sucha i radzę wtedy dodać mniej bułki tartej, a przy soczystych jabłka proszę dodać więcej bułki tartej. 2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką (patrz FILM). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć spód przygotowanej blaszki, ciasto ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam ją w tym tygodniu już dwa razy i od tego jakich użyjemy jabłek, zależy jaka będzie szarlotka. Zapraszam dzisiaj na przepyszną szarlotkę z dużą ilością jabłek. Na wierzchu ułożyć połowę jabłek i posypać je połową przypraw. Piękne opakowania, jak srebrne pudełka na zdjęciach, znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl. Pozostałe jabłka zamieszać, aby dobrze połączyły się z miodem i przełożyć je do blaszki. Ciasto podzielić na dwie części, jedna może być ciut większa od drugiej.