Maki sushi z łososiem i ogórkiem

Ewelina
28.01.2014 8:10
Maki sushi z łososiem i ogórkiem

Przepis

Składniki dla 2 osób:

500 g ryżu do sushi

6 alg nori

200 g łososia ( może być surowy lub wędzony)

długi ogórek

pasta wasabi, polecam proszek do połączenia z wodą, gotowa pasta w tubce często ma konserwanty i smakuje podle !

sos sojowy, polecam kikkoman

imbir marynowany

Jak ugotować ryż....!!!

Istnieje specjalny ryż, stosowany do tego właśnie dania, wygląda niego inaczej niż zwykły, jego ziarenka są bardziej pękate, przypominają trochę ryż do risotto. Przygotowanie ryżu zaczynam od płukania go, robię to około 3, 4 razy, tak aby woda po płukaniu była jak najmniej mętna, następnie ryż zalewam zimną wodą i odstawiam na 15 min. Ryż gotuję w taki sposób aby najpierw szybko zagotować wodę, robię to na dużym ogniu, potem zmniejszam go do minimum zostawiając na jakieś 5 do 10 min. Ryż cały czas musi być pod przykryciem, aby w garnku pozostało odpowiednie ciśnienie i temperatura, dlatego nie podnoście pokrywy ! Po wyłączeniu ognia , ryż powinien dochodzić w garnku jeszcze około 10 – 15 min. Kolejny krok do doprawianie ryżu, robię to przed schłodzeniem go, dodaję kilka dużych łyżek octu ryżowego, trochę soli i cukru, niestety nigdy tego nie odmierzam, zawsze próbuje i jeśli czegoś brakuje to doprawiam. Nie bójcie się wyraźnie słodkiego smaku ryżu, będzie on równoważony kwaskowatym octem i słonym sosem sojowym. Doprawiony ryż przekładam do innego naczynia celem schłodzenia do temperatury otoczenia.

Przygotowanie maków.....!!

Algę nori układam na matce bambusowej tak, żeby strona matowa była na górze, zaś błyszcząca od spodu, ułatwi to zawijanie i sklejenie maka. Na brzegu algi układam kawałki ryżu, pokrywam nim pasek zajmujący około 30 – 40% algi, robię to mokrymi rękoma, żeby ryż nie przyklejał się do palców a proces nakładania odbywał się sprawnie. Na warstwę ryżu układam moje ulubione dodatki, pocięte w plasterki kawałki ogórka i łososia, można dać także odrobinę wasabi lub białego serka, ja daję np. serek do smarowania piątnica. Maki zawijamy przy pomocy matki bambusowej, od siebie do wewnątrz, tworząc jakby roladę, koniec algi powinien się przykleić, jeśli to nie nastąpi można wtedy nawilżyć jej wewnętrzną część odrobina wody i delikatnie ją docisnąć przy pomocy matki bambusowej. Maki kroimy tylko BARDZO ostrym nożem, inaczej zgnieciemy rolkę i stracimy piękną formę sushi. Podawać z sosem sojowym, obok odrobiny pasty wasabi i kawałków imbiru marynowanego