Sushi maki z ogórkiem i surimi

Anna
28.11.2014 15:59
Sushi maki z ogórkiem i surimi

Przepis

Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbogatszych w składniki odżywcze na świecie. Dzięki różnorodności ryb, alg i owoców morza zapobiega szybkiemu starzeniu, co pozwala Japonkom cieszyć się piękną skórą przez długi czas.

Jednym z najpopularniejszych japońskich dań jest sushi, które dzielimy na wiele rodzajów. Dzisiaj przygotowałam maki, czyli sushi zawijane na tradycyjnej bambusowej macie.

Potrzebne nam (na 2-4 porcje):

- 4 płaty nori

- 250 g ryżu do sushi

- 40 ml ryżowego winegret

- jeden długi ogórek

- opakowanie paluszków krabowych

- 40 ml sosu sojowego

- wasabi

- kandyzowany imbir

Przygotowanie:

Do lekko osolonego wrzątku wrzucamy ryż i gotujemy przez 17 minut. Następnie delikatnie wyciągamy torebki z ryżem z garnka i odsączamy wodę. Ryż wrzucamy do miski i mieszamy z winegretem, zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka kroimy w słupki. Zimny ryż dzielimy na 4 części. Na macie do zwijania układamy płat nori, na niego wykładamy część ryżu, tak aby na dole i górze zostawić około 2 cm od brzegu. Na środku układamy wszerz pasek ogórka i surimi. Następnie za pomocą maty zawijamy całość w roladę. Gotową tniemy na 1-2 centymetrowe plastry. Podajemy z sosem sojowym i wasabi. Pojedyncze porcje można przegryźć kandyzowanym imbirem.