Pastrami kanapka

Krzysztof
Przekąski
06.09.2016 18:41
Pastrami kanapka
  • Czas gotowania: 180 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

  • pastrami - 200-300 gram na 2 kanapki
  • bułka ( np. ciabatta )
  • cebula czerwona
  • sos śmietanowy
  • ser pleśniowy albo cheddar 
  • ogórki kiszone ( lub konserwowe )
  • musztarda

Przepis

W pierwszej kolejności powinniśmy się zaopatrzeć w pastrami. Możemy kupić gotowe mięso pokrojone w plastry w sklepie mięsnym ale najlepszy efekt osiągniemy kupując pastrami tylko wstępnie wędzone. Dopiero w domu na 3 godziny przed podaniem powinnśmy je parować. Uzyskamy wtedy miękkie mięso i ciepłe.

Bułkę przypiekamy na grillu lub w tosterze żeby temaperatura bułki była zbliżona do temperatury pastrami.

Zdjęcie Pastrami kanapka #1

Dolną część bułki polewamy jakimś śmietanowym sosem.

Zdjęcie Pastrami kanapka #2

Następnie układamy pokrojone mięso pastami na 0,5 cm paski. Z racji że jest to najważniejszy składnik kanapki nieżałujemy - im więcej tym lepiej :)

Zdjęcie Pastrami kanapka #3

Zdjęcie Pastrami kanapka #4

Teraz układamy składniki. Ser pleśniowy albo żółty ( zależy co kto lubi :) ) cebula, ogórki.

Zdjęcie Pastrami kanapka #5

Górną cześć bułki smarujemy musztardą. Zamykamy kanapkę i czym prędzej zjadamy do końca :) Smacznego!