Bułeczki z suszonymi pomidorami

Pati
Śniadania
06.09.2016 9:54
Bułeczki z suszonymi pomidorami

Składniki: 500 g mąki 300 ml ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 jajko około 100 g miękkiego masła 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki 1 łyżka świeżo posiekanego koperku 1 łyżka świeżo posiekanych innych ziół ( u mnie przede wszystkim bazylia, szałwia i oregano) 5-6 suszonych pomidorów sól Do masła (najlepiej wyciągnąć je z lodówki 2-3 godziny wcześniej, aby było miękkie) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane zioła i drobno pokrojone suszone pomidory. Jeśli się skusicie na pewno zakochacie się w nich 😉 Bułeczki z suszonymi pomidorami Doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy. Górę wyrośniętych bułeczek nacinamy (najlepiej sprawdzą się tutaj nożyczki) tak aby powstało zgłębienie do którego nakładamy przygotowane masło. Posypujemy górę mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy rozczyn na 10 minut, aby zaczął pracować. Każdy kawałek formujemy na okrągłą bułeczkę i odstawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. W między czasie kiedy nasze bułeczki rosną możemy zająć się przygotowaniami masła. Wtedy wyrośnięte ciasto kroimy na mniejsze części (takie jakiej wielkości chcecie bułeczki). Gotowe bułeczki przykrywamy ścierką i pozostawiamy na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Dodajemy do nich 1 łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Dokładnie zagniatamy ciasto, aby było miękkie i elastyczne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/kuchnieswiata/buleczki-z-suszonymi-pomidorami/