Ciasto cappuccino

Pati
Ciasta
29.04.2018 12:56
Ciasto cappuccino

Pianka cappuccino: - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 8 łyżek cappuccino - 1 łyżka cukru pudru - 4 łyżeczki żelatyny Pianka śmietankowa: - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 4 łyżki cukru pudru - 4 łyżeczki żelatyny Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Żelatynę do pianki śmietankowej również rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki), zostawiamy do wystudzenia i postępujemy dokładnie tak jak wcześniej. Składniki: Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek mąki - 5 łyżek cukru - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w granulkach) - pół łyżeczki proszku do pieczenia - opakowanie cukru wanilinowego Zimny dzielimy na pół. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) i zostawiamy do wystudzenia. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i dodajemy kawę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Dodatkowo: - 3 łyżeczki kawy rozpuszczone w około 100 ml gorącej wody - gorzka czekolada do dekoracji Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cappuccino. Biszkopt z 5 jajek powinien być gotowy po około 25 – 30 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Ciasto delikatnie pączujemy kawą i smarujemy dokładnie pianką cappuccino, przykrywamy drugim blatem ciasta, który pokrywamy pianką śmietankową. Czyli, kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/ciasto-cappuccino