Placuszki z kwiatami cukinii

Śniadania
03.09.2016 21:38
Placuszki z kwiatami cukinii

Składniki: - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - pół szklanki mąki pszennej (może być też inna, np. orkiszowa) - 1 jajko - pół szklanki mleka - 2 łyżki miodu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia/pół łyżeczki sody - pół łyżeczki cynamonu - kwiatki cukinii Przygotowanie: Żeńskie mają zalążek, z którego rozwija się cukinia, zaś męskie mają na końcu tylko cienką łodyżkę. Jeśli uda Ci się zdobyć kwiatki z malutką cukinią, to możesz zjeść ją nawet na surowo lub wkroić do jajecznicy. Kupiłam je w zeszłym roku z ciekawości na lokalnym targu. Szukaj ich na targach, w gospodarstwach rolnych, a najlepiej to posadź cukinię w ogródku. Częściej w sprzedaży występują jednak kwiaty męskie, gdyż z nich nie powstaje owoc. Pani rolnik poleciła mi zrobić z nich racuchy albo placuszki, więc się posłuchałam i zaczęłam eksperymentować. Ma być gęste, tak by na patelni się nie rozpływało. Z kwiatków cukinii usuń pręciki i słupki (najlepiej wykręcając je palcami). Kwiatki cukinii są pierwszymi i jak narazie ostatnimi jadalnymi kwiatkami, z którymi miałam do czynienia. Jednak jeśli chcesz ich spróbować, to się pośpiesz, sezon się już kończy! Dlaczego warto? Możesz przygotować placki od razu, ja jednak odkładam miskę na 20-30 minut. Jem je zawsze na obiad jako miłe urozmaicenie codziennych dań. Do ciasta wsyp kwiatki cukinii (im więcej tym lepiej) i porządnie wymieszaj, by pokryć je masą. Kwiatki można też faszerować, zapiec lub jeść na surowo. Kwiatki mają witaminy m.in. PP, C oraz z grupy B, a także potas i wapń.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ekocozy.blogspot.com/2016/09/placuszki-z-kwiatkami-cukinii.html