Czas przygotowania: 1 20 minut Składniki: 1 opakowanie makaronu Lubella Pełne Ziarno z żytem świdry 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 750 g polnych pomidorów 50 g mozzarelli 2 garści czarnych oliwek gałązki rozmarynu świeże listy oregano świeże listki bazylii oliwa z oliwek sól pieprz Wykonanie: Upieczone pomidory kroimy na mniejsze części, mozzarellę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy, dodajemy upieczony czosnek i chwilę przesmażamy, aż ser zacznie się topić. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę, następnie dodajemy czosnek i oliwki. Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne danie właśnie z pomidorami w roli głównej. Cebulę i pozostały czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Pomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, skrapiamy oliwą, dodajemy zioła i 3 ząbki czosnku. Pomidory kroimy wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy.