Składniki na błyskawiczna potrawka w stylu prowansalskim z cukinii i mielonego mięsa 1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml) - można zastąpić świeżymi pomidorami bez skórki i pestek 2 łyżki passaty pomidorowej 5 łyżek oleju garść świeżych liści bazylii spora szczypta ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz Błyskawiczna potrawka w stylu prowansalskim z cukinii i mielonego Błyskawiczna potrawka w stylu prowansalskim z cukinii i mielonego mięsa to świetne danie obiadowe lub kolacyjne. Bardzo zielone, bo i w pulpecikach i w sosie są same zielone warzywa (przyjmijmy na potrzeby tego przepisu, że cebula też jest zielona :) Zielony jest jeszcze seler naciowy - ach, jaki on chrupki i orzeźwiający jest! Przygotowanie dania błyskawiczna potrawka w stylu prowansalskim z ... cukinii i mielonego mięsa - Obrane cebule pokrój w cienkie piórka. Jest w nim wszystko, co jest pyszne i aromatyczne :) Biała kiełbasa, wędzona kiełbasa, karkówka i boczek to te cztery tytułowe mięsa, które idealnie komponują się z suszonymi śliwkami. - Cukinie (nie obrane) pokrój w słupki o długości około 4 cm i szerokości 1 cm. - W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i często mieszając smaż przez 2 minuty. Mnóstwo w nim warzyw, mało mięsa, niewiele także jest w nim tłuszczu. Wszystkie składniki (poza selerem naciowym, który z natury swej delikatny jest) pieczemy początkowo w wysokiej temperaturze bez przykrycia. Podawaj z makaronem, ryżem ugotowanym na sypko lub z pszennym pieczywem. - Do rondla dodaj pomidory z puszki, passatę pomidorową i 1-2 szklanki wody (powinno być jej tyle, by przykryła wszystkie składniki). To też zielone są i tak przyjemnie zawijają się wokół pulpecików w kolorze green :) Lekki gulasz wiosenny z mnóstwem warzyw, pieczony jest dwa razy.