Smaczne ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami dla każdego obżarciucha 1/2 kg śliwek 2 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 4 jaja 3/4 kg mąki 1 cukier waniliowy 100 g kostka drożdży 1/2 kostki roztopionej i schłodzonej margaryny łyżka wódki lub odrobinę spirytusu 1/2 kostki roztopionej i schłodzonej margaryny 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru Margarynę na kruszonkę rozpuszczamy i studzimy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 st. około 1 godz. (ciasto koniecznie wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika). Gdy podwoi swoją objętość wkładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (jeśli jest rzadkie dodajemy jeszcze mąki). Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dodajemy mąkę na przemian z rozpuszczoną margaryną. Na ciasto układamy pokrojone w ćwiartki śliwki skórką do dołu, a na śliwki kruszonkę. Do mleka dodajemy 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 1 szklankę mąki.